DE EN

Claudius-Höfe in Bochum: Integrative and Climate-friendly

In 2012, the Matthias Claudius Foundation built a new city quarter to 3-litre standard in Bochum. The multi-generational residential project is now home to people with and without disabilities, who were involved during the planning process for the solar housing estate.

This participatory concept is unique in NRW. During planning, the foundation involved the future tenants in the development of the solar housing estate – and allowed them to participate in the decision-making process. The foundation invited the future residents to contribute to the design of their new home. Communication with the future inhabitants started at the beginning of planning with the strategy of explaining the energy concept to the users at workshops for example.

Engine for progress:

  • low heating requirement (30 kWh/m2a)
  • electricity from a photovoltaic system
  • 60 per cent of the hot water is from a solar thermal system
  • residents involved in construction planning

1 of 6

Poto: Henning:Photographie

The building complex was designed to 3-litre standard. Thus, the heating requirement remains approximately half that prescribed by the EnEV (Energy Saving Ordinance) in force in 2012. Photovoltaic collectors supply electricity, LED lights provide highly efficient lighting, and travel by bicycle is encouraged.



Climate-friendly Building in the Social Sector

The building complex was designed to 3-litre standard. Thus, the heating requirement was approximately half of that prescribed by the EnEV (Energy Saving Ordinance) in 2012 of approximately 65 kWh/m2, and is still considered to be low today. The existing district heating network in the urban area is used for heating. Domestic water heating is supported by up to 60 per cent using thermal solar systems. The innovative energy concept is complemented by large-scale photovoltaic plants.

Barrier-free Workplaces and Publicly Funded Living Space

The new climate-friendly homes meet the needs of the inhabitants, accommodate several generations, include the construction of social housing as well as student accommodation, connect private residences and commercial spaces and also offer suitable workplaces for residents. The project includes 46 barrier-free apartments: eight of which are wheelchair accessible, four shared apartments for people with impairments (16 spaces) and their carers, 15 town houses, two shared apartments for students (10 spaces), a hotel with 18 double rooms – including 1 wheelchair accessible room, a café, a community room, a shared kitchen and a chapel. Outside, the "Garden of Silence" allows one to forget the urban environment. Some of the residential units were built as publicly funded housing. The entire project consists of approx. 6,500 mof living space for approximately 200 people. With this project, the foundation and the social services have proven that climate-friendly construction and affordable, liveable accommodation is not a contradiction.


Photo: MCS

"Climate protection is also possible for players in the social sector. We were able to show with the solar housing estate to 3-litre house standard that we were able to create a real home for people with and without disabilities in the middle of the city quarter by getting them directly involved in the planning process."

Joachim Stahlschmidt, Managing Director of the Matthias Claudius Foundation Bochum




Partners and sponsors


Partners:
  • Matthias-Claudius-Stiftung Bochum
  • Matthias-Claudius-Sozialwerk Bochum e.V.
Sponsors:
  • Ministerium für Klimaschutz, Umwelt, Landwirtschaft, Natur- und Verbraucherschutz (MKULNV)
Counselling centers:
  • EnergieAgentur.NRW